Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Finał II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego wg tradycyjnej kuchni kaszubskiej.

22 maja odbył się finał II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej dla gimnazjalistów. Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc po raz ostatni stanęli do kuchennych blatów, aby przyrządzić kaszubski deser na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą było jakie produkty będą mieli do wykorzystania. Okazały się nimi truskawka kaszubska, czekolada i mięta. Przewodniczącym komisji degustacyjnej był pan Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery oceniali Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Pomimo, że poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany zwycięzcy mogli być tylko jedni, a zostali nimi: Ania Żarczyńska i Piotr Irzyk z Redzikowa.

Podczas konkursu dla gimnazjalistów przygotowaliśmy wiele atrakcji, tj. pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej uczestniczki programu „Master Szef”, pokaz barmański w wykonaniu uczniów naszej szkoły o specjalności barmańskiej, pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2 oraz grill dla uczestników konkursu i zaproszonych gimnazjalistów.

Zwycięzcom II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Galeria