Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Jesień na talerzu

Mimozami jesień się zaczyna,
złotawa, krucha i miła”…
Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści. Kwitnące kwiaty, poranne mgły, wspaniałe poranki i zachody słońca, wprowadzają nas w nostalgiczny nastrój. Jesień oprócz wspaniałego, wielobarwnego pejzażu przynosi nam również kosz pełen smakowitości, będących inspiracją do tworzenia niezwykłych potraw. Nasi szkolni kucharze stanęli w szranki, aby ugotować popisowe danie z wykorzystaniem sezonowych, jesiennych warzyw i owoców. Na stołach królowały warzywa dyniowate, kapustne oraz korzeniowate, nie zabrakło również grzybów. Uczestników konkursu oceniało jury, którego przewodniczącą była Ludwika Dąbrowska. Zwyciężyła klasa IIIa, która przygotowała „Jesienną wariację z kaczką”. „Jesienne polędwiczki wieprzowe na puree z papryki, groszku i marchwi z sosem śmietanowo-serowym” umożliwiły klasie IIA zdobycie drugiego miejsca, zaś miejsce trzecie przypadło w udziale klasie IIZSZ, która przygotowała „Roladę z kurczaka faszerowaną cukinią, fetą i suszonymi pomidorami na puree z marchwi”. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

Galeria