Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Jesiennie i smakowicie


W dniu 12 października odbył się w naszej szkole IV wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny . Tym razem aspiracją konkursowych potraw były dary jesieni. Konkurs odbył się w ramach projektu „Świadomy wybór – pełny sukces” – wdrożenie programu rozwojowego w Technikum nr 1.

Mistrz kulinarny Rafał Marglarczyk nadzorował pracę zespołów, w trakcie konkursu dokonał pokazu niektórych elementów, z którymi uczniowie mieli największe trudności. Po konkursie omówił wszystkie potrawy i pracę zespołów na stanowiskach.

W konkursie wzięło udział 8 zespołów z klas technikalnych I – IV z kierunków kucharz i kelner oraz jeden zespół klasy II ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii. Każdy zespół miał do wykonania po dwie wybrane przez siebie potrawy, wykorzystując te produkty, które niesie ze sobą jesień.

Jury pod przewodnictwem Rafała Marglarczyka oceniło potrawy i pracę zespołów i przyznało: I miejsce zespołowi z kl. II ZSZ - kucharz małej gastronomii w składzie: Karol Saternus i Tomasz Żyszkowski za zupę z dyni i polędwiczki faszerowane szpinakiem z sosem kurkowym, II miejsce zespołowi z kl. III A - kucharz w składzie: Magda Lejk, Mateusz Jankowski i Sławek Mazur za jesienne roladki z piersi kurczaka i lekką sałatkę jesienną z kurczakiem , miejsce III zdobył zespół s klasy IV technik kucharz w składzie: Paulina Piszko, Agata Szaniawska i Grzegorz Modrzyk za bardzo oryginalne roladki łososiowe w kapuście włoskiej i zupę kurkową z klopsikami. Oceniający zwrócili uwagę na bardzo wyrównany i wysoki poziom prezentowanych prac oraz sprawną, dobrze zorganizowaną pracę adeptów sztuki kulinarnej. Potrawy wyeksponowane były na pięknie jesiennie udekorowanym stole, przygotowanym przez klasę kelnerską.