Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Finał III Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego dla gimnazjalistów

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku wspólnie z Zrzeszeniem Kaszubsko-Pomorskim odbył zorganizował po raz trzeci Finał Konkursu Kulinarnego wg Tradycyjnej Kuchni Kaszubskiej. Do finału stanęło 16 gimnazjalistów z regionu i ze Słupska. W komisji konkursowej brali udział przedstawiciele Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego Pan Edmund Zmuda-Trzebiatowski, Alfons Klepin, Pani Karolina Keler, Pan Rafał Margralczyk szef restauracji „Pyszne jedzonko” oraz Pani Dyrektor Małgorzata Iwańska. Tematem przewodnim konkursu był deser. Finaliści podczas odprawy poznali produkt. Była to truskawka kaszubska.
Jednocześnie podczas konkursu odbył się pokaz kulinarny przeprowadzony przez Pana Mariusza Sulikowskiego szafa restauracji „Stacji Smaku” pod Bytowem w asyście naszych uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkową orzeźwiającą atrakcją dla gości i uczestników finału były owocowe moktaile serwowane przez naszych barmanów. Każda kolejna edycja jest dla nas niezwykłym miłym zaskoczeniem – mówi koordynator konkursu Beata Wrońska - to młodzież tworzy atmosferę tego wydarzenia i jestem im za to niezwykle wdzięczna. Z roku na rok uzupełniamy i poszukujemy coraz to nowych atrakcji, którymi moglibyśmy zaskoczyć gości i uczestników. Zawsze szukamy inspiracji by nie spaść z poziomu, który sobie nadaliśmy podczas pierwszej edycji, a przede wszystkim by nie zawieść gości i uczestników.

Galeria