Kucharz

W trakcie nauki w szkole branżowej w zawodzie kucharz będziesz:

• poznawać sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
• produkować wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
• poznawać kuchnię i tradycje kulinarne innych narodów
• poznawać nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością,
• rozwijać swój talent pod okiem mistrzów kuchni,
• poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
• brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz możesz:

• podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
• prowadzić własną działalność gastronomiczną
• w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy
• tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
• kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych


„W ogóle jedzenie jest niesamowite w tym, jak potrafi łączyć ludzi.”