Co zamiast chipsów?
Dziś w naszej szkole odbyły się pierwsze z cyklu warsztaty, których tematem jest próba odpowiedzi na pytanie co jeść w szkole i poza nią zamiast niezdrowych chipsów i batonów. Warsztaty przygotowuje młodzież klasy pierwszej pod kierunkiem Pani Agnieszki Zielińskiej, a adresatami są gimnazjaliści dzisiaj gościliśmy gimnazjalistów z Ustki. W auli szkoły uczestnicy obejrzeli prezentację multimedialną i związane z tematem plakaty przygotowane przez uczniów klas pierwszych i drugich. Zaprezentowany został kosz dostępnych w handlu zamienników chipsów i batonów – zdrowe przekąski na bazie pełnego ziarna, owoców i warzyw. Po tej części młodzież przeszła do pracowni gastronomicznej i barmańskiej, gdzie z pomocą naszych uczennic, sami przygotowali zdrowe smakołyki: placki z serkiem wiejskim i bananem, mufinki inaczej (z warzywami, serem i wędliną), ciasteczka owsiane bez mąki, pełnoziarniste tortile. W pracowni barmańskiej uczennice Kinga Szafrańska i Patrycja Łaga serwowały zdrowe, treściwe napoje z owoców i warzyw. Samodzielnie przygotowane potrawy i napoje smakowały znakomicie a organizator wyraził nadzieję, że staną się bodźcem do zmian złych nawyków żywieniowych młodych ludzi.