Projekty
Mamy dla Was świetną wiadomość! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wyjątkowy projekt #NauczycielNa101! Będziemy regularnie umieszczać w mediach społecznościowych oraz na naszej stronie internetowej zdjęcia i opisy naszych nauczycieli, abyście mieli okazję lepiej poznać naszą kadrę.
Śledźcie nasz profil oraz stronę na bieżąco, już niedługo opublikujemy pierwszy post!
Nasza szkoła bierze udział w projekcie pn. Eko-logika sztuka roślinnego gotowania. Działania projektowe rozpoczniemy od warsztatów dla nauczycieli. Kolejnym etapem będą warsztaty kulinarne dla naszych uczniów, podczas których zdobędą oni wiedzę w zakresie ekologicznego żywienia oraz poznają tajniki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Już wkrótce więcej szczegółów.
W dniu 25 maja 2022 r. Fundacja Edu-Care Małgorzaty Iwańskiej wraz z Naszą Szkołą podpisała umowę o dofinansowanie projektu pn.: Tacy sami bliżej siebie, który realizowany będzie w okresie od 1.08.2022 do 30.11.2022 r.
Fundacja Edu-Care Małgorzaty Iwańskiej otrzymała dofinansowanie na realizację projektu pn.: Integracja przez kuchnię, który zostanie zrealizowany na terenie naszej szkoły. Projekt dofinansowany w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO.
Termin realizacji 13.09.2021 - 15.12.2021 r.
4 października odbyło się pierwsze spotkanie w ramach realizacji projektu: INTEGRACJA PRZEZ KUCHNIĘ. Zgodnie z założeniami w projekcie wezmą udział polskie i ukraińskie rodziny uczniów uczęszczających do Zespołu Szkół Ponadpodstawowych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. W miłej atmosferze przedstawiono ideę i założenia projektu oraz ustalono harmonogram działań.
13 listopada w ramach projektu "Integracja przez kuchnię" Fundacja Edu-Care we współpracy z Zespołem Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku zorganizowała rodzinne gotowanie w gronie rodzin polskich i ukraińskich. "Integracja przez kuchnię" to projekt mający na celu integrację obcokrajowców i ich rodzin. Projekt koncentruje się na wspólnym gotowaniu potraw związanych z tradycją bożonarodzeniową. W trakcie projektu dokonano wymiany przepisów i pomysłów kulinarnych, czego rezultatem będzie opracowany Przepiśnik.
Na początku grudnia uczestnicy projektu Integracja przez Kuchnię spotkali się przygotowując słodkie wypieki. Następnie prezentując je na forum Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku przedstawili również tradycje bożonarodzeniowe i kolędnicze polskie jak i ukraińskie.
ZAKOŃCZYLIŚMY PROJEKT INKUBATOR ROZWOJU ZAWODOWEGO
31.12.2012 roku zakończyliśmy projekt „Inkubator Rozwoju Zawodowego dla osób niepełnosprawnych w powiecie słupskim”. Przeszkoliliśmy 180 osób w ciągu dwóch lat.
Celem głównym założonym w projekcie była reintegracja zawodowa osób niepełnosprawnych z terenu powiatu słupskiego i miasta Słupsk poprzez naukę zawodu zintegrowanego z potrzebami regionalnego rynku pracy. Cel był realizowany na dwóch płaszczyznach: bezpośredniego zaktywizowania grupy docelowej – kursy zawodowe oraz zorganizowanie zajęć reintegracji zawodowej u pracodawcy.
Grupą docelową było 168 osób niepełnosprawnych (85K i 83M) z powiatu słupskiego i miasta Słupsk w wieku 15-64 lat. 67 osoby są to wychowankowie Ośrodków Szkolno-Wychowawczych w Słupsku (47 os w tym 22 K i 25 M) i Damnicy (20 os 13 K i 7 M). W trakcie trwania projektu zwiększył się główny wskaźnik w związku z oszczędnościami jakie powstały. Chcieliśmy zapewnić efektywność kosztową realizacji kursów więc ostatecznie przeszkolono 180 osób niepełnosprawnych (116K i 64M) z powiatu słupskiego i miasta Słupsk. Osoby, które brały udział w projekcie były to osoby bezrobotne, bądź nieaktywne zawodowo.
Reasumując projekt cieszył się dużym powodzeniem. Kursy były organizowane na najwyższym poziomie i wiele miłych słów usłyszeliśmy od uczestników szkoleń.
Dziękujemy wszystkim i życzymy powodzenia.
Kurs kucharz-kuchnia śródziemnomorska z organizacją przyjęć okolicznościowych i carvingiem 06.11-30.
06 listopada 2012r. rozpoczął się kurs „Kucharz – kuchnia śródziemnomorska z modułem organizacji przyjęć okolicznościowych i carvingiem” w ramach projektu „Inkubator Rozwoju Zawodowego dla osób niepełnosprawnych w powiecie słupskim” współfinasowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Udział w kursie biorą osoby dorosłe, niepełnosprawne z powiatu słupskiego. Kurs cieszy się dużym zainteresowaniem.Pod okiem doświadczonych fachowców kursantki i kursanci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi pracy w zawodzie kucharz, z umiejętnością obsługi konsumenta. Poznają kuchnie śródziemnomorską, a także nabędą umiejętność wykonywania dekoracji z owoców i warzyw – CARVING.