Finał I Edycji Regionalnego Konkursu Kaszubskiego
W finale Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycji kuchni kaszubskiej, udział wzięło osiem drużyn z gimnazjów słupskich i z powiatu słupskiego. Uczniowie mieli za zadanie przygotować tradycyjną kaszubską potrawę z ryby. Poczynania młodych kucharzy oceniało jury, którego przewodniczącym był Rafał Niewiarowski, znany z programu „TopChef”.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielkim zapałem, zaangażowaniem oraz dużą pomysłowością tworzyli potrawy rodem z kaszubskich stron. Jury miało przyjemność skosztować: dorsza po gdańsku, pulpety rybne i zupę rybną zabielaną, dorsza w sosie śliwkowym z golcami, pstrąga na torfie. Zwycięską potrawą okazał się być pstrąg z łuską ziemniaczaną przygotowywany przez Olimpię i Patrycję Kołpińskie z Dębnicy Kaszubskiej.
Drużyny w pocie czoła przyrządzały swoje potrawy, zaś widownia dopingowała uczestników dzięki transmisji na żywo. Na scenie wystąpił zespół „Perlë” ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku, a pan Mariusz Sulikowski przybliżył nam tajniki przygotowania łososia.
Kaszubskie rozgrywki kulinarne okazały się być dla uczestników świetną zabawą, podczas której poszerzyli swoje umiejętności kulinarne oraz zdobyli wiedzę o bliskim nam regionie.