Finał II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego wg tradycyjnej kuchni kaszubskiej.
22 maja odbył się finał II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej dla gimnazjalistów. Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc po raz ostatni stanęli do kuchennych blatów, aby przyrządzić kaszubski deser na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą było jakie produkty będą mieli do wykorzystania. Okazały się nimi truskawka kaszubska, czekolada i mięta. Przewodniczącym komisji degustacyjnej był pan Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery oceniali Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
Pomimo, że poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany zwycięzcy mogli być tylko jedni, a zostali nimi: Ania Żarczyńska i Piotr Irzyk z Redzikowa.
Podczas konkursu dla gimnazjalistów przygotowaliśmy wiele atrakcji, tj. pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej uczestniczki programu „Master Szef”, pokaz barmański w wykonaniu uczniów naszej szkoły o specjalności barmańskiej, pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2 oraz grill dla uczestników konkursu i zaproszonych gimnazjalistów.
Zwycięzcom II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.