Gęś na Święto Niepodległości….
Mają Amerykanie indyka na Święto Dziękczynienia mogą mieć Polacy gęś na Święto Niepodległości: Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy świętując - gęsi zajadają.
Parafrazując Mikołaja Reja, nasza szkoła propaguje łączenie Święta Niepodległości przypadającego 11 listopada z promocją produktu regionalnego za jaki uznana została gęś pomorska.
A uczymy się od najlepszych. Mistrzowie kuchni – właściciele restauracji „Atmpsphere” (jednej ze stu najlepszych w kraju), panowie Łukasz Bronisz i Artur Lachowicz przyrządzali
z uczniami klasy II gęś na dwa sposoby: uda gęsie pieczone podawane z modrą kapustą i kluskami ziemniaczanymi oraz pasztet z gęsi. A oto przepis na gęsie uda:
Uda z gęsi marynujemy poprzedniego dnia w miodzie, suszonych morelach i pokrojonej w paski marchewce. Tak zapeklowane mięso gęsie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 godz. aż mięso będzie bardzo miękkie. W międzyczasie przygotowujemy kapustę modrą z rodzynkami i kluski ziemniaczane. Smacznego
Życzymy radosnego świętowania i pamiętajmy to bardzo radosne i od teraz smaczne święto.