Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gęś na Święto Niepodległości….

Mają Amerykanie indyka na Święto Dziękczynienia mogą mieć Polacy gęś na Święto Niepodległości: Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy świętując -  gęsi zajadają.

Parafrazując Mikołaja Reja, nasza szkoła propaguje  łączenie Święta Niepodległości przypadającego 11 listopada  z  promocją produktu regionalnego za jaki uznana została gęś pomorska.

A uczymy się od najlepszych. Mistrzowie kuchni – właściciele restauracji „Atmpsphere” (jednej ze stu najlepszych w kraju), panowie Łukasz Bronisz i Artur Lachowicz przyrządzali

z uczniami klasy II gęś na dwa sposoby: uda gęsie pieczone podawane z modrą kapustą i kluskami ziemniaczanymi oraz pasztet z gęsi. A oto przepis na gęsie uda:

Uda z gęsi marynujemy poprzedniego dnia w miodzie, suszonych morelach i pokrojonej w paski marchewce. Tak zapeklowane mięso gęsie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 godz. aż mięso będzie bardzo miękkie. W międzyczasie przygotowujemy kapustę modrą z rodzynkami i kluski ziemniaczane. Smacznego

Życzymy radosnego świętowania i pamiętajmy to bardzo radosne i od teraz smaczne święto.