Gotowaliśmy po chińsku
W ramach projektu „Świadomy wybór - pewny sukces” odbył się dzisiaj pokaz kulinarny
pt. kuchnia chińska.
Szef kuchni - właściciel restauracji „Pyszne jedzonko” - pan Rafał Marglarczyk demonstrował uczniom naszej szkoły i Specjalnego Ośrodka Szkolno Wychowawczego, tajniki jednej z najbogatszych i najpopularniejszych kuchni świata.
Uczniowie mieli możliwość czynnego uczestniczenia w procesie przygotowania wielu bardzo różnorodnych potraw z zastosowaniem charakterystycznych dla tej kuchni przypraw i dodatków. Mistrz z pomocnikami z klasy I A przygotowali między innymi kurczaka w kilku smakach i kilku stopniach ostrości, pierś z kurczaka w czarnym sezamie, wołowinę w sosie ostrygowym, wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, łososia z krewetkami, zupę po pekińsku, sajgonki, kalmary i pstrąga z warzywami. Dodatkową atrakcją i jak się okazało trudnością była degustacja przygotowanych potraw przy użyciu autentycznych bambusowych pałeczek.