Konkurs kulinarny dla uczniów szkoły branżowej pt. Polska od kuchni
Dzisiaj w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny dla uczniów szkoły branżowej pt. Polska od kuchni. W tym roku tematem głównym konkursu była dworska kuchnia pomorska. Uczniowie zmierzyli się z nie lada wyzwaniem, ponieważ musieli wykorzystać mięsa gęsie i kacze.
Przygotowane przez nich dania to:- piersi z kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym oraz kopytka,
- piersi z gęsi z podgrzybkami oraz kasza gryczana,
- glazurowana pierś z kaczki z czerwoną kapustą i pyzami,
- piersi z gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawiną oraz ziemniaki pieczone.
Dziękujemy za udział. Informujemy, że uroczyste ogłoszenie wyników i rozdania nagród odbędzie się w czasie najbliższego apelu w auli.
Gościem specjalnym konkursu był szef kuchni Pan Paweł Stępień z obiektu hotelarskiego Aparton Ustka. Dziękujemy za poświęcony czas i przekazanie wiedzy młodym kucharzom.
Więcej zdjęć znajdziecie w galerii, a poniżej prezentujemy filmik z przebiegu konkursu, który wykonała Marharyta Chemych z klasy 2B.