Konkurs Smaki Literatury
Dzisiaj odbyła się część praktyczna I edycji Szkolnego Konkursu pt. "Smaki literatury".
Konkurs drużyn dwuosobowych składał się z dwóch etapów. Pierwszą część stanowił test wiedzy z zakresu zasad żywienia, receptur i obsługi konsumenta. Cztery najlepsze zespoły zakwalifikowały się do drugiego etapu, który polegał na przygotowaniu potraw w oparciu o literackie receptury kulinarne.
Uczniowie mieli za zadanie przygotować:- staropolski bigos, którego recepturę w IV księdze "Pana Tadeusza" opisał Adam Mickiewicz,
- kremową zupę z pieczonych słodkich ziemniaków, receptura z powieści "Do latarnii morskiej"- Virginii Woolf,
- ciasteczka bostońskie, którego przepis znaleźć można w pięknie ilustrowanej publikacji autorstwa Elaine i Kelly Crawford "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery",
- magdalenki, czyli niewinne z pozoru ciasteczka w kształcie muszli, obowiązkowo zamoczone w filiżance herbaty - przepis pochodzi z powieści "Poszukiwacze straconego czasu" - Marcela Prousta.
- miejsce: Oliwia Rahoza i Karolina Kubicka z klasy 1A,
- miejsce: Patrycja Iwanicka i Katarzyna Łęgowska z klasy 1A,
- miejsce: Wiktoria Spasówka i Karina Los z klasy 1A.
Wyróżnienie: Oleksandr Zlamanets z klasy 2A i Oleksandr Hubaidulin z klasy 3C.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!