Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KULINARNY PUCHAR REGIONU

W dniu 21.04.2016 w pracowniach gastronomicznych Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku odbyła się VII edycja konkursu „Kulinarny Puchar Regionu” pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Słupska Roberta Biedronia. Jak co roku w konkursie uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych ze Słupska i okolic.Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku reprezentowali: Wojciech Pytlak oraz Jarosław Grzymisławski. Celem konkursu było przede wszystkim poszerzanie znajomości kuchni regionalnej i produktów tradycyjnych, nabywanie nowych umiejętności kulinarnych, integracja międzyszkolna. Kulinarne zmagania oceniało jury, w którym zasiadała między innymi Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu kulinarnego MasterChef.

Uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej Jarosław Grzymisławski przygotował roladę z sandacza, łososia oraz węgorza z musem z pieczonych buraków, sosem z kaparów i chipsem z topinamburu. Potrawa ta urzekła jury swoim kunsztem, stopniem trudności i przyczyniła się do otrzymania szczególnego wyróżnienia.

Zwycięzcą i organizatorom serdecznie gratulujemy.

Galeria