Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Literatura palce lizać

Przepisy potraw często są wykorzystywane w dziełach literackich. O jedzeniu ze smakiem mówili najwybitniejsi pisarze. Mickiewicz napisał list miłosny do sarmackiego biesiadowania, z kolei Żeromski przedstawił je jako narodową zgubę. Jesteśmy świadkami medialnej mody na gotowanie, która zawładnęła telewizją, a także Internetem, który stał się poniekąd globalną książką kucharską. W odpowiedzi na tak duże zainteresowanie sztuką kulinarną Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku zorganizował drugą już edycję konkursu kulinarno-literackiego Literatura palce lizać. W dniu 15.04.2016 młodzi adepci sztuki kulinarnej zgromadzili się w pracowni gastronomicznej w celu ugotowania potraw wywodzących się z literatury. Uczniowie mieli za zadanie przygotować danie główne oraz deser, a następnie dokonać ich prezentacji z uwzględnieniem kontekstu literackiego.

Zdobywcami głównej nagrody okazały się uczennice reprezentujące klasę IIb, które przygotowały pstrąga rodem z Pana Tadeusza, zaś deser, piernik pozłacany, inspirowany był utworem Żona modna. Miejsce drugie przypadło w udziale klasie IIa, która przygotowała Beef Wellington Harrego Pottera oraz Magic Apple Pie. Potrawy te zaczerpnięte zostały z książek J.K. Rowling opowiadających o przygodach czarodzieja-Harrego Pottera. Twórczość polskiego pisarza Andrzeja Sapkowskiego zainspirowała uczniów klasy IIIZSZ do stworzenia iście sarmackich potraw. Wołowina z cynamonem i goździkami oraz pieczone jabłka pod kruszonką przyczyniły się do zdobycia miejsca trzeciego. Na wyróżnienie zaś zasługiwała prezentacja potrawy klasy IIIa, która niezwykle dokładnie oddała klimat biesiadowania podczas uczt w Panu Tadeuszu.

Galeria