Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Szkolne „master szefki”...

Dziś w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu „Szkolny Master Szef”. Formuła, której pomysł zaczerpnięty został z głośnego programu telewizji TVN zmodyfikowana została na potrzeby warunków szkolnych.  Jurorem głównym i patronem konkursu był Pan Tomasz Kunysz właściciel restauracji „Gościniec Słupski” menager i promotor wielu działań związanych z gastronomią a także uczestnik i reprezentant Polski w wielu międzynarodowych konkursach gastronomicznych.

Uczestnicy – dwuosobowe zespoły z klas gastronomicznych, w dniu konkursu dowiedzieli się z jakiego mięsa przygotowywać mają jedną potrawę. Zespoły miały do dyspozycji polędwicę wieprzową. Dodatki uczestnicy wybierali z bogato zaopatrzonej spiżarni szkolnej. Konkurs promował inwencję, pomysłowość i wyobraźnię kulinarną uczestników. Oceniana była również technika wykonania, organizacja pracy, sposób podania i walory smakowe przygotowanych potraw.

W wyniku obserwacji dwugodzinnej pracy, obejrzeniu jej efektów na wyeksponowanych półmiskach i dokonaniu degustacji  jury wydało werdykt: I miejsce i tytuł Szkolnego Master Szefa otrzymały Pauliny z klasy II A: Paulina Lipińska i Paulina Rachańczyk za grilowaną polędwicę z sosem barneise, kaszą kuskus i sałatą. II miejsce zajęli ich koledzy z klasy Mateusz Wróblewski i Dawid Chmielecki, którzy przygotowali polędwicę nadziewaną suszonymi pomidorami na placku z cukinii z sosem z suszonych pomidorów. Sławek Mazur i Mateusz Jankowski z kl. IV A polędwicą duszoną z warzywami z piure z ziemniaków wywalczyli miejsce III. Wyróżnienie otrzymali Przemek Wawrzyński i Mateusz Dobrzyński z kl III A za rogu z polędwicy. Jury podziękowało wszystkim uczestnikom wysoko oceniając poziom wszystkich drużyn. Po konkursie pracę swoich kolegów mogli ocenić inni uczniowie i nauczyciele. Gratulujemy zwycięzcom i czekamy na następny konkurs!!!

 

Relacja z Głosu Pomorza