Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tydzień Żywności i Żywienia

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności, który ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Tegoroczne hasło Światowego Dnia Żywności to: „Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”. Święto powstało, aby pogłębiać świadomość ludzi na temat globalnych problemów żywnościowych.

Z tej okazji ogłosiliśmy w naszej szkole Tydzień Żywności i Żywienia. W terminie od 18 do 22 października 2021 r. czekało na Was wiele ciekawych atrakcji.

Zaczęliśmy od quizu pt. "Świadomy konsument" na platformie Kahoot. W poniedziałkowym zmaganiu miano „Świadomego Konsumenta” otrzymali:

  • Tymoteusz Dominik z klasy IIIa,
  • Oliwia Lindemann z klasy IIIb,
  • Hanna Olech z klasy Ia.

Gratulujemy! Kolejnym punktem była prelekcja pt. „Czy wiem co jem?" poprowadzona przez Panią Martę Gołębską.

We wtorek, 19 października, uczniowie uczestniczyli w szkolnym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Natomiast w czwartek (21 października) odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla zwycięzców.

Laureatami konkursu zostały następujące osoby:
  • I miejsce - Małgorzata Gnatowska z klasy 3A,
  • II miejsce - Kamil Róg z klasy 4A,
  • III miejsce - ex aequo Klaudia Plisow z klasy 4A i Agata Rybak z klasy 3C,
  • wyróżnienie dla Oliwii Rawskiej z klasy 4A.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział, a wygranym serdecznie gratulujemy!

Nad przebiegiem konkursu czuwały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Pani Emilia Nowak i Pani Marta Gołębska. Dodatkowo Pani Marta Gołębska dla uczestników konkursu wygłosiła również prelekcję pt. "Żywienie w chorobach układu krążenia".

Ostatnią akcją zorganizowaną podczas Tygodnia Żywności i Żywienia była degustacja soków przyrządzonych przez uczniów z klasy 2A oraz 3A na zajęciach praktycznych z Panem Piotrem Strzelczykiem.

„Czy wiecie, że według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie warzyw i owoców to prawie pół kilograma? A ile to jest? To może być jeden pomidor, porcja surówki i jeszcze do tego duży banan. A czy Wy zjedliście chociaż jedną porcję warzyw lub owoców? Jeżeli nie, to mamy dla Was pyszny sok owocowo-warzywny, który jest „totalną bombą” cennych witamin i składników mineralnych. Pamiętajcie, spożywanie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na Wasze samopoczucie, sprawność umysłową a nawet wzmacnia odporność Waszego organizmu.” - tymi słowami kucharze z klasy IA promowali spożywanie warzyw i owoców. Mamy nadzieję, że częściej będziecie sięgać po tę grupę produktów.

Galeria