Nowy kierunek rusza od września. Klasa powstanie w działającym w Technikum Zawodowym nr 1 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej w Słupsku. Jednym z głównych profilów kształcenia w tej placówce są specjalności gastronomiczne i hotelarskie. Od nowego roku szkolnego uczniom zostanie zaproponowany nowy kierunek - technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami kuchni kaszubskiej i nauką języka kaszubskiego.
-Ten pomysł wynika z naszych obserwacji regionu oraz branży gastronomicznej - mówi Małgorzata Iwańska, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku. - Mieszkamy w regionie typowo turystycznym i powinniśmy na tym zarabiać, oferując turystom to, czego nie mają u siebie. Czasy, kiedy konsumenci zachwycali się kuchniami włoskimi czy chińskimi, już minęły. Turysta na wakacjach chce spróbować kuchni regionalnej. Taka tendencja jest coraz bardziej widoczna. Tymczasem oferta lokali jest pod tym względem skromna.
Zdaniem dyrektor Iwańskiej, kuchnia i produkty regionalne są dobrem narodowym, które trzeba kultywować również w programach edukacyjnych. A jeśli chodzi o zgłębienie tajników kuchni kaszubskiej, to atutem będzie poznanie języka kaszubskiego. - Choć język kaszubski od dziesięciu lat ma status języka regionalnego, to w placówkach edukacyjnych jest najmniej reprezentowany właśnie w szkołach ponadgimnazjalnych. Mamy szansę to zmienić - podkreśla dyrektorka ZSP, która do swojego projektu zyskała poparcie m.in. Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, a także senatora Kazimierza Kleiny, mieszkańca Łeby.
Szkoła ze swoim pomysłem chce dotrzeć nie tylko do absolwentów słupskich gimnazjów, ale także do uczniów z regionu - przede wszystkim tam, gdzie prowadzona jest nauka języka kaszubskiego. Klasa ma liczyć 20 osób. Nauka, podobnie jak w innych szkołach działających w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych, będzie bezpłatna, a uczniowie spoza Słupska mogą liczyć na miejsce w internacie.
- Mamy bardzo dobre zaplecze dydaktyczne, które w dużej części powstało z funduszy unijnych. Ale planujemy jeszcze zorganizowanie gabinetu kaszubskiego, w którym będą prowadzone zajęcia z kuchni regionalnej - zapowiada Małgorzata Iwańska.
Pani dyrektor podkreśla, że nauka w technikum żywienia ze specjalnością kuchni kaszubskiej jest dużą szansą dla uczniów w zdobyciu poszukiwanego zawodu i pracy. - Dla pracodawcy świadectwo ze szkoły gastronomicznej, w którym jest dodatkowa specjalizacja z kuchni regionalnej, może być zachętą do zatrudnienia takiej osoby - uważa dyrektorka szkoły. - Mamy sygnały, że wiele lokali, hoteli, ośrodków turystycznych poszukuje fachowców znających się na kuchni regionalnej.