Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

W kulinarnym konkursie „Dary jesieni” – kelnerzy górą

Tematem przewodnim kolejnego konkursu kulinarnego w naszej szkole była jesień i jej bogactwa. Dwuosobowe zespoły z klas o profilu gastronomicznym miały za zadanie wyczarować potrawy z darów jakie ze sobą niesie jesień. W kuchni królowała dynia, grzyby, owoce i warzywa. Młodzi kucharze mieli do dyspozycji wszelkie produkty jakich potrzebowali do wymyślonych przez siebie potraw. Oprócz walorów smakowych  oceniane były: wykorzystanie produktów związanych z jesienią, sposób podania potraw i umiejętność ich zaprezentowania, a podczas gotowania strój, czystość i organizacja na stanowisku pracy.

Pracę uczestników i jej efekt końcowy oceniało trzyosobowe jury: przewodniczący jury - szef kuchni  i właściciel restauracji  Rafał Marglarczyk, wicedyrektor szkoły  Anna Sors     i nauczyciel matematyki  Adam Kowalski. Jury miało wyjątkowo trudne zadanie. Zespoły prezentowały wysoki i wyrównany poziom a większości potraw nie powstydziły by się najlepsze restauracje. Po burzliwej naradzie jury postanowiło przyznać: wyróżnienie za wspaniały deser z gruszki zespołowi z klasy I ZSZ Paulinie Grąziel i Jarkowi Grzymisławskiemu, trzecie miejsce zespołowi kl IIIA Oskarowi Popkowi i Bartkowi Symonowiczowi za zupę borowikową i kokardki z polędwiczek w sosie grzybowym, drugie miejsce Ewelinie Zaron i Szymonowi Mizikowskiemu z kl II A za zupę dyniową i łososia pod szpinakiem i miejsce pierwsze zespołowi z kl II A ale w zawodzie kelner Paulinie Ładze i Kindze Szafrańskiej za łososia w orzechach z kremem z dyni oraz sałatkę jesienną z gruszką.

W pracy na stanowisku wyróżniali się techniką i doświadczeniem Mateusz Wróblewski i Dawid Wieruchowski z kl III A ale niestety nie wszystko co sobie ambitnie założyli wyszło dobrze.

Gratulujemy zespołom z kl II tego, że w zaciętym boju pokonały bardziej doświadczonych kolegów z kl. III – tak trzymać.