W naszej szkole pokaz kuchni wegańskiej
Dziś w naszej szkole w ramach projektu „Świadomy wybór – pewny sukces” odbył się pokaz kulinarny promujący kuchnię wegańską. Opowiadali i gotowali Państwo Jola Słoma i Mirek Trymbulak – postaci znane z telewizji i publikacji książkowych. Dla nich dieta wegańska w dodatku bezglutenowa bez czosnku i cebuli to nie tylko zdrowe odżywianie ale także sposób życia – pewna filozofia, z którą dzielą się z innymi. Udowadniali młodzieży, że taki rodzaj odżywiania może być nie tylko zdrowy ale także smaczny. Głównymi produktami wykorzystywanymi w takiej diecie są wszelkiego rodzaju produkty roślinne. Białko w tej diecie pochodzi głównie z soi i roślin strączkowych. Z tej ograniczonej palety produktów PP Jola i Mirek wyczarowywali niezwykle ciekawe i urozmaicone menu składające się z przystawek, dań głównych i deserów. Uczniowie mieli możliwość obserwowania procesu przygotowania a potem degustacji takich smakołyków jak: bliny z mąki gryczanej z humusem z ciecierzycy i sosem majonezowym z ugotowanego kalafiora, naleśniki z zieloną soczewicą, mufinki z mąki kukurydzianej z gruszką i imbirem i wiele innych.
Można nie być weganinem ale pracując w różnych lokalach gastronomicznych przyszli szefowie kuchni muszą dysponować wiedzą oraz móc zaproponować wymagającemu klientowi dania dostosowane do jego upodobań. Dla uczniów z klas gastronomicznych była to niewątpliwie niezwykle pouczająca lekcja.