Zyskaliśmy uznanie w oczach mistrza Okrasy…
Już po raz szósty w Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku zorganizowany został Kulinarny Puchar Regionu . Atrakcją tegorocznej edycji był udział znanego mistrza kuchni, specjalisty od kuchni regionalnych Karola Okrasy, który przewodniczył trzyosobowemu jury. Nowością tegorocznego pucharu było to, że potrawy eksponowane były na przygotowanych przez uczestników stołach. Nasza szkoła w imprezie wzięła udział po raz piąty. Reprezentowało nas dwoje uczniów klasy trzeciej w zawodzie kucharz: Paulina Lipińska i Mateusz Wróblewski przygotowywani przez Panią Elżbietę Polenceusz.
Paulina na stole gdzie motywem przewodnim była różowa hortensja, zaproponowała przystawkę „pomorska kula twarogowo-chrzanowa podawana na karmelizowanych burakach”. Mateusz podał trakcyjnego śledzia w nowoczesnej formie carpaccio z sałatką z wodorostów na pięknym stole, na którym królowała róża. Oba stoły oraz serwowane na nich potrawy zyskały uznanie bardzo wymagającego jury Mateusz zdobył trzecie miejsce i w nagrodę tablet, potrawa Pauliny uzyskała wyróżnienie. Należy dodać, że byliśmy najlepsi ze wszystkich słupskich szkół startujących w konkursie. Naszym młodym mistrzom kuchni serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.